Avusturya Oturma İzni Hakkında Bilgiler
Avusturya’ da 90 günden fazla kalışlarınız için Schengen vizesi kabul görmemektedir. Schengen vizesi 180 gün çerisinde 90 gün kalışlı olarak verilebilmektedir. Avusturya vizesi kısa süreli akraba ziyaretlerinden farklı olarak Avusturya oturum vizesi uzun dönem kalışlarınızda geçerli olacaktır. Bu yüzden ülkede daha fazla süreyle konaklamak istediğinizde Avusturya oturma izni sahibi olmanız gerekmektedir. Avusturya oturma izni 90 günden fazla ülkede kalmak, orada ikamet etmek, yaşamınızı ülkeye göre dizayn etmek istediğiniz zamanlar için kullanılması gereken bir vize şeklidir. Oturum izni alabilmeniz için öncelikli olarak ülkeye gidiş amacınızı belirlemelisiniz.
Aile birleşiminden yararlanarak gidebilirsiniz ya da çalışmak veya eğitim amaçlı ülkede ikamet etmek isteyebilirsiniz. Amacınıza göre Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde başvurunuzu İstanbul Başkonsolosluğu ya da Ankara Büyükelçiliğine yapmalı ve daha sonra ise aldığınız onay belgesi ile Avusturya’daki ilgili makama oturum izni başvurusunda bulunmalısınız. Onay belgeleriniz ülkeye gidiş amacınıza göre farklılıklar gösterecektir. Avusturya çalışma vizesi için mesleki ve eğitim kariyerinize ait evraklar istenecekken, eğitim vizesi( öğrenci vizesi) için diplomalarınız ve sertifikalarınız önem arz edecektir. Aile birleşimi vizesinde ise evlilik ile ilgili onay belgeleri konsolosluklar tarafından dikkat edilecek belgeler arasındadır. Oturma izni ulusal vize kategorilerine girmekte ve bir diğer adı ile d vize olarak da anılmaktadır. Başvurunuz esnasında karşılaşabileceğiniz bu isimlendirmelerden haberiniz olmasında fayda olacaktır.
Avusturya oturum izni nasıl alınır?
Schengen vizesi dahilinde doksan gün içerisinde ülkede kalmanız gerekiyorsa Schengen vizesi başvurusu, ülkede daha uzun kalmanız gerekiyorsa da oturum izni başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Avusturya vizesi sahibi olmak için ülkede kalış amacınıza ve konaklayacağınız süre zarfına göre bir vize türü belirlemelisiniz. Bu vize türleri aile birleşimi, Avusturya çalışma izni, eğitim izni olacaktır. Standartlarınıza uygun olan oturum izinlerinden birini seçerek başvurunuzu bu doğrultuda gerçekleştirebilirsiniz. Başvurunuzda göstereceğiniz evrakların yanı sıra ülkenin sizi değerlendireceği başka kriterlerde olacaktır. Avusturya’da oturum izni alabilmeniz için ekonomik, yaşamsal, kültürel şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Ayrıca bu tarz uygunluk şartlarının yanında dil yeterliliğiniz de göz önünde bulundurulacaktır.
Aile birleşimi
Avusturya aile birleşimi uygulamasını 30 Haziran 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe sokmuştur ve prosedürlerini ülkeye uyuma göre dizayn etmiştir. Peki aile birleşimi nedir, biraz bu kavramdan bahsedelim. Aile birleşimi Avusturya vatandaşı olan veya uzun zamandır Avusturya’da ikamet eden biri ile evlendiğiniz takdirde elde edebileceğiniz bir oturum izni şeklidir. Yalnızca evlilik prosedürleri için geçerli olmamakla beraber kan bağı dolayısı ile de elde edilebilmektedir. Ancak burada önemli olan detay akrabanızın en uzak 2. dereceden olması gerektiğidir. Gerek evlilik için gerek uzun süredir ikamet eden yakınınız için farklı formaliteler gözetilmektedir.
Çalışma İzni
Avusturya Çalışma İzni hakkından yararlanabilmeniz mesleki kriterlerinize göre farklılık gösterecektir. Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşı ya da İsviçre vatandaşı olmayan vatandaşlar için mavi kart ya da ülkenin özel olarak talep ettiği kırmızı beyaz kırmızı kart uygulamasına tabi olmanız gerekmektedir. Bu kart kalifikasyonunuz, mesleki tecrübeniz, yaşınız, dil bilginiz ve Avusturya’daki eğitim yeterliliğinize göre kriterlere ayrılmakta ve uyum dereceniz ölçülmektedir. Bu ölçümler sonucunda ise ülkenin istihdam durumuna ve Avusturya için mesleki uygunluğunuza göre çalışma izniniz onaylanmaktadır. Bu kartın yanı sıra birde Mavi kart uygulamaları söz konusudur. Mavi kart da mesleki ve eğitimsel yeterliliğinize göre verilmektedir. Fakat her iki kart türü için üstün eğitim ve mesleki kariyeriniz olması onaylanma aşamasında önem arz edecektir. Avusturya çalışma izni kazandığınız takdirde aileniz ile beraber ülkede ikamet hakkı elde edebilmektesiniz. Aileniz için ülkede uzun süreler ikamet edebilmeniz için de farklı prosedürlere ihtiyaç duyulmakta ve her bir aile bireyi için ayrıca başvurular istenebilmektedir.
Öğrenci izni
Avusturya’da uzun süreli konaklama amacınız eğitim ise almanız gereken oturum vizesi öğrenci oturma izni olacaktır. Öğrenci vizenizi almak için öncelikli eğitim amacınızı belirlemeli ve başvurunuzu bu doğrultuda gerçekleştirmelisiniz. Avusturya öğrenci vizesi için eğitim türünüze(lisans, yükseklisans, doktora) göre evraklarınızı düzenledikten sonra ise “Aufenthaltserlaubnis für Studierende” adlı vizeye başvurmanız gerekmektedir. Bu başvuru sonrasında adınıza bir “zulassungsbescheid” isimli bir onay belgesi düzenlenecektir. Son aşama olarak ise onay belgeniz ve diğer evraklarınızla yetkili mercilere başvuruda bulunabilirsiniz.
Oturum izniniz için aklınıza takılan tüm sorularınızda kurumumuzu bizzat ziyaret edebilir, evraklarınızı müşteri temsilcilerimize ulaştırarak sizlere destek olmamızı sağlayabilirsiniz.