Portekiz Aile Ziyaret Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Portekiz’de yaşayan bir akrabasını ya da arkadaşını ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşları ya da Türkiye’de 2 ay geçerli yasal oturum izni olan yabancı uyruklu kişiler, Aile Ziyaret Vizesine başvuru yapmalıdır. Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) pasaport sahiplerinin 90 günü aşmayacak ziyaretleri için Portekiz Aile Ziyaret vizesi alması gerekmez.
Ziyaret vizesine başvuru yapacak olan kişinin mutlaka Portekiz’de ikamet eden aile üyesi ya da arkadaşından davet mektubu alması gerekmektedir. Bu mektup faks ya da mail yoluyla gönderilebilir. Ancak davetiyeyi gönderen kişi oturum kartı, kimlik, pasaport, vize fotokopileri ile evinin kira kontratı ya da tapu fotokopilerini de eklemelidir. Davetiyede ayrıca başvuru sahibiyle olan yakınlık dereceleri (akrabalık bağları) belirtilmelidir.
Sitemizde Portekiz Aile Ziyaret vizesi için gerekli evrak listesi ve vize işlemleriyle ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Aile Ziyaret vizesi başvurularında en önemli aşama evrakların eksiksiz hazırlanmasıdır. Eğer evraklarınız arasında eksik, hatalı ve güncel olmayan belgeler yer alırsa vize başvurunuz reddedilebilir ya da işlem süreniz uzayabilir. Sizde sorun yaşamadan kısa sürede Portekiz Aile Ziyaret Vizesi almak isterseniz Happy Turizm Vize - Danışmanlık’ı arayabilir ya da bilgi@happyturizm.com adresimize mail gönderebilirsiniz. Yetkililerimiz randevunuzu alacak ve parmak izi verme işlemleriniz sırasında size yardımcı olacaktır.
Kişisel Evraklarınız:
- Portekiz Vize Başvuru Formu: İngilizce olarak ve büyük harflerle doldurulmalı. Başvuru sahibi kendi ev adresi ve iletişim bilgilerini yazmalıdır.
- Pasaport: En az 3 ay geçerliliği ve 2 boş sayfası olan pasaport sunulmalı.
- Biometrik Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş, arka fonu beyaz, 3,5x 4,5 mm ebatlarında fotoğraf dosyaya eklenmeli.
- Nüfus Cüzdanı ve Pasaport Fotokopileri: T.C Kimlik numarasının olduğu nüfus cüzdanı fotokopisi ile kimlik bilgilerinin yer aldığı pasaport sayfasının fotokopisi sunulmalı.
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Portekiz’deki ikamet eden ve davetiye gönderen kişiyle akrabalık bağlarını kanıtlamalı.
- Şahsi Banka Hesap Dökümü: Başvuru tarihinden en fazla 1 hafta önce alınmış olan 3 aylık hesap hareketini gösteren banka hesap özeti olmalı. Hesapta Portekiz seyahatini karşılamaya yetecek bakiye bulunmalı. Başvuru sahibi kredi kartı ekstrelerinin de fotokopilerini sunabilir.
- Mali Durumunu Gösteren Belgeler: Başvuru sahibi mali durumunu gösteren araç ruhsatı, kira kontratı ve tapu gibi belgeler sunmalı.
- Mesleki Durumunuzu Gösteren Evraklar: Çalışan veya İşveren iseniz: İşverenyazısı, İşe Giriş Bildirgesi, SGK-Bağ-Kur Hizmet Dökümü, Faaliyet belgesi, vergi levhası, imza sirküleri gibi şirket evrakları. Öğrenci İseniz: Orijinal Öğrenci Belgesi (Öğrenci Kartı geçersizdir.) Muvafakatname,
Emekliyseniz: Emekliliğini kanıtlayıcı belge. Emekli maaşının yattığı hesaba ait banka hesap özeti.
Çiftçi İseniz: Bağlı bulunduğunuz Ziraat Odası’ndan alınmış çiftçilik belgesi.
Çalışanlar ve Devlet Memurları İçin Evrak Listesi
- Davetiye: Portekiz’de ikamet eden kişi tarafından gönderilecek davetiye mektubu Belediye onaylı olmalı. Eğer Portekiz’de sizi davet eden kişinin evinde konaklayacaksanız, kişinin “Termo de Responsibilidade” adlı formu doldurması gerekmektedir. Bu formla birlikte kimlik fotokopisini, son 3 aya ait günce banka hesap dökümünü, tapu veya göndermesi gerekmektedir. Eğer davet eden kişi Portekiz vatandaşı değilse oturum izni fotokopisini de göndermelidir.
Eğer Freelance Çalışıyorsanız:
- İş anlaşması: Kişi sigortalı bir işe bağlı olmaksızın freelance çalışıyorsa yaptığı iş sözleşmelerini sunmalı.
- Gelir Beyanı: Başvuru sahibi yaptığı işlerden elde ettiği gelirleri beyan etmelidir.
- Şirket Yazısı: Şirketin antetli kağıdına Konsolosluğa hitaben bir dilekçe yazılmalı. Bu dilekçede seyahat amacı, tarihleri, şirketteki göreviniz yazılmalı. Dilekçede ayrıca şirket yetkilisinin adı-soyadı ve imza sirküleri yer almalıdır.
- Şirket İzin Yazısı: Başvuru sahibinin şirketi tarafından ıslak imzalı ve kaşeli olarak verilen hangi tarihler arasında izinli olduğunu gösteren yazı.
- Masraf Yazısı: Portekiz seyahatini davet eden kişi karşılayacaksa bunu taahhüt ettiğine dair yazı yazmalı. Davet eden kişi ayrıca son 3 aylık Maaş Bordrosu ya da Banka Hesap Dökümünü göndermeli.
- Şirket Evrakları: Başvuru sahibinin çalıştığı şirkete ait son 6 ay içerisinde alınmış faaliyet belgesi, imza sirküleri, vergi levhası, ticaret sicil gazetesi fotokopileri sunulmalı.
- SGK İşe Giriş Bildirgesi: İşveren tarafından verilmeli, güncel ve barkodlu olmalıdır.
- SGK Hizmet Dökümü: SGK müdürlüklerinden alınmalıdır. Başvuru sahibi SGK’lı değilse noter onaylı iş akdi sunulmalıdır.
- Maaş Bordrosu: Şirket yetkilisi tarafından imzalı ve kaşeli, Başvuru sahibinin son 3 aya ait maaş bordrosu sunulmalı.
Şirket Sahipleri İçin Evrak Listesi
- Vize Talep Dilekçesi: Konsolosluğa hitaben İngilizce yazılmış dilekçede; seyahatin amacı, tarihleri ve masrafların kimin tarafından karşılanacağı belirtilmeli. Başvuru sahibi vizesi bittiğinde ülkesine döneceğini taahhüt etmelidir.
- Şirket Evrakları: 6 aydan eski tarihli olmayan Ticaret veya Sanayi Odası Sicil Kayıt Sureti Ticaret Sicil Gazetesi ve Güncel Vergi Levhası fotokopisi sunulmalı.
- BAĞ-KUR Hizmet Dökümü
Öğrenciler İçin Evrak Listesi
- Öğrenci Belgeniz: Güncel tarihli öğrenci belgesi sunulmalı. Başvuruda öğrenci kartı kabul edilmez.
- Sponsor Yazısı: Başvuru sahibinin masrafları ebeveynleri tarafından karşılanacaksa sponsor olan kişi seyahat süresince masrafları kendisinin karşılayacağını açıklayan bir dilekçe yazmalıdır. Ayrıca sponsora ait şirket evrakları, maaş bordrosu ve tapu, kira kontratı ve araç ruhsatı gibi belgeler dosyaya eklenmelidir.
- Muvafakatname: 18 yaşından küçük başvuru sahibi Portekiz’e tek seyahat edecekse ebeveynlerinden noter onaylı muvafakatname alınmalıdır.
Ev Hanımları İçin Evrak Listesi
- Sponsor Dilekçesi: Sponsor olan kişi Konsolosluğa hitaben yazdığı dilekçede Portekiz seyahatinin masraflarını kendisinin karşılayacağını taahhüt etmelidir.
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Davet eden kişi işe başvuru sahibi arasındaki aile bağlarını göstermeli.
- Evlilik Cüzdanı: Eğer sponsor olacak kişi başvuru sahibinin eşi ise evlilik cüzdanı sunulmalıdır.
- Ev, arsa tapuları, araç ruhsatı.
Emekliler İçin Evrak Listesi
- Vize talep dilekçesi: Konsolosluğa hitaben seyahat amacı ve tarihlerinin yer aldığı vize dilekçesi yazılmalı.
- Emekliliğini kanıtlayan belge: Emekli kartı fotokopisi
- Banka Hesap Dökümü: Emekli maaşının yattığı bankadaki hesaba ait son 3 aylık döküm.
AB Vatandaşı İle Evli Olanlar İçin Evrak Listesi
- Evlilik Cüzdanı fotokopisi ve aslı
- Kimlik Fotokopisi: Başvuru sahibi AB vatandaşı olan eşinin kimlik fotokopisini sunmalı.
- Banka Hesap Özeti: Seyahat süresince masraflarını karşılamaya yetecek kadar bakiyesi olan banka hesabına ait son 3 aylık döküm.
- Maaş Bordrosu: Başvuru sahibine aitson 3 aylık döneme ait maaş bordrosu. İmzalı, kaşeli ve orijinalleri olmalı.
Portekiz Aile Ziyaret Vizesi Nasıl Alınır?
Evraklarınızı kargoyla bize ulaştırın: Portekiz Aile Ziyaret vize başvurusu yapmadan önce ofisimizi arayarak yetkilimizden mesleki durumunuza göre hazırlamanız gereken evrak listesini öğrenebilirsiniz. Daha sonra belgelerinizi eksiksiz ve hatasız bir şekilde hazırlayıp kargo yoluyla ofisimize ulaştırabilirsiniz. Vize evraklarınızın eksiksiz olmasına özen göstermenizi öneririz. Aksi takdirde vizeniz olumsuz sonuçlanabileceği gibi vize işlem sürecinizde uzayabilir. Bu arada başvurunuz değerlendirme sürecinde iken vize yetkilisi ek evraklar isteyebilir. Evraklarınız yetkilimizin eline ulaşır ulaşmaz gerekli kontrolleri yaparak size bilgi vereceklerdir. Belgelerin arasında yanlış ve eksik olanlar varsa bunları düzeltmenizi isteyeceklerdir.
Randevunuzu ayarlıyoruz: Portekiz ve Macaristan Büyükelçilikleri arasında imzalanan anlaşma gereğince İstanbul ve çevre illerinde ikamet eden ve Portekiz Aile Ziyaret vizesi almak isteyen kişiler İstanbul’daki Macaristan Başkonsolosluğu’na başvuru yapabilirler. Ankara Portekiz Büyükelçiliği ve Macaristan Başkonsolosluğu’nun yetki alanı sınırlaması yoktur. Türkiye’nin hangi şehrinde yaşıyor olursanız olun pasaportunuzda son 5 yıl içinde alınmış bir Schengen Vizeniz varsa, kendinizin gelmesine gerek kalmadan evraklarınızı bize göndererek vize başvurunuzu yapabilirsiniz. Eğer son 5 yıl içinde alınmış bir Schengen vizeniz yoksa parmak izi vermek için Ankara Büyükelçiliği ya da vize başvuru merkezine parmak izi vermeye gitmelisiniz. Parmak izi için randevu almak yoğunluk nedeniyle uzun sürebilir. Yetkilimiz size en uygun gün ve saate randevunuzu alacaktır. Randevunuzla ilgili destek almak için bilgi@happyturizm.com adresimize e-mail gönderebilirsiniz.
Parmak izi verirken yetkilimiz size eşlik edecek: Randevu günü parmak izi vermeye gittiğinizde sizi yetkilimiz karşılayacak ve biyometrik verilerin alınırken ( Parmak izi ve yüz) herhangi bir aksilik yaşamamanız için size eşlik edecektir. Vize yetkilileri gerekli gördükleri takdirde başvuru sahibini yüz yüze görüşmeye çağırabileceği gibi ek evraklar da isteyebilir.
Portekiz Turistik Schengen vizesi kaç günde çıkar?
Portekiz Aile Ziyaret Vizesi başvurularında karar mercii Ankara Portekiz Büyükelçiliği ve İstanbul Macaristan Başkonsolosluğu’dur. Vize başvurularınız her hangi bir ek evrak istenmez ise 7-15 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Resmi tatiller ve yoğunluk nedeniyle bu süre uzayabilmektedir. Vizenizin istediğiniz tarihe yetişebilmesi için en az 1 ay önceden başvuru yapmanızı tavsiye ederiz. Seyahat tarihinden 3 ay önce yapılan başvurular dikkate alınmamaktadır.
Vizeniz onaylanıp pasaportunuz elinize ulaştığında ilk iş olarak vizenizin olduğu sayfadaki ad, soyad bilgilerinizin, fotoğrafınızın doğru olup olmadığını kontrol edin. Eğer bilgilerinizde bir yanlışlık yapıldıysa zaman kaybetmeden Konsolosluk vize bölümüne bilgi verin. Bu arada Aile Ziyaret Vizenizin onaylanmış olması Portekiz’e kesin giriş yapabileceğiniz anlamına gelmiyor. Ülkeye girip giremeyeceğinize ve kalış sürenize Gümrük kapısındaki görevli memur karar verecektir.
UYARILAR
- 18 yaşından küçük başvuru sahiplerinin vize başvurusuna ebeveynleri ile birlikte gelmeleri gerekmektedir. Randevu alınırken anne ve babanın da ismi yazılmalı.
- 12 yaşından küçük başvuru sahiplerinin vize başvurusuna gelmeleri gerekmez. Anne babasının başvuru sahibine ait belgeleri eksiksiz getirmesi gerekmektedir.
- Aile ve çift olarak başvuru yapıldığında başvuru sahibi bireysel olarak değerlendirileceğinden herkesin gerekli belgeleri hazırlaması şart.
- Başvuru sahibinin Türkiye'de hangi işle meşgul olduğunu gösteren belgeler (öğrenci belgesi, iş sözleşmesi) Portekizce ya da İngilizce tercümeleriyle birlikte sunulmalıdır.