Amerika Çalışma Yoluyla Green Card Nasıl Alınır?
1-B çalışma vizesiyle Amerika’ya giden bir çalışan, işverenin talebi doğrultusunda bu ülkede kalıcı olarak işe alınabilir. Bu durumda H1-B vizesi en fazla 6 yıllık verildiğinden kişinin Amerika’da kalabilmesi için Çalışma Yoluyla Green Card başvurusu yapması gerekmektedir. Bunun için öncelikle iş verenin başvuru sahibi için Çalışma Bakanlığından bir Çalışma İzni (Labor Certification) alması gerekmektedir. Ardından ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu’na (USCIS) Göçmen Dilekçesi (I-140 Formu) başvurusu yapmalıdır.
Çalışma Yoluyla Green Card başvurusu yapacak olan kişilerin eş ve 21 yaşın altındaki çocukları da Green Card başvurusu yapabilmektedir. Ancak Göçmenlik başvurularında Amerika Hükümeti'nin uyguladığı bir kota vardır. Aşırı başvurunun olduğu kategorilerde göçmen vize numarası almak için yıllarca beklenebilmektedir. Göçmenlik başvurunuz kabul edilmiş olsa bile vize numaranız verilmediği sürece Green Card almanız mümkün değil. Hangi meslek grubundakilerin göçmen bir işçi olarak Green Card başvurusu yapabileceği aşağıda belirtilmiştir.
İstihdamın İlk Tercihi (E1): Öncelikli Çalışanlar
Bu kategoriye giren çalışanlar dünya çapında istihdam temelli göçmenlik vizesi limitinin yüzde 28,6’sını kapsıyor. Öncelikli çalışanlar listesinde şu kişiler yer almaktadır.
Olağanüstü Yeteneğe Sahip Kişiler: Bilim, sanat, eğitim, iş ve spor alanında üstün yeteneğe sahip kişiler bu kategoriye girmektedir. Amerika o vizesi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Seçkin Profesör ve Araştırmacılar: Bu kategoriye, uluslararası alanda tanınan, en az 3 yıllık deneyime ve araştırmaya sahip seçkin profesörler ve araştırmacılar girmektedir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Çokuluslu firmalarda çalışan yönetici ya da müdürler için Amerika L-1 Şirket İçi Transfer Vizesi sayfasını inceleyebilirsiniz.
(E2) İleri Derecede ve Olağanüstü Yetenekleri Olan Profesyoneller
İleri Derecede Uzmanlık Gerektiren Meslek Mensupları
Bilim, Sanat ve İş Hayatında Olağanüstü Yeteneğe Sahip Kişiler
(E3) Vasıflı İşçiler, Uzmanlar ve Vasıfsız İşçiler
Vasıflı İşçi: (İşinde en az 2 yıllık eğitim veya iş deneyimi olan kişiler bu kategoriye girmektedir.
Profesyoneller: (En az bir ABD lisans derecesi gerektiren bir mesleğin mensubu olan kişiler bu kategoride yer alır.)
Vasıfsız İşçiler: (2 yıldan az eğitim ve deneyim gerektiren bir işte çalışmayı gerektirir.)
(E4) Bazı Özel Göçmenler
Bu kategoriye ABD Hükümetinin belirli ve eski çalışanları dışındaki özel göçmenleri kapsamaktadır. Bu kategorideki kişiler için Çalışma Sertifikası onayı alınmasına gerek yoktur. Özel Göçmenler, dünya çapında istihdam temelli göçmenlik vizesi limitinin yüzde 7,1'ini kapsamaktadır. Bu kategoriye giren çok sayıda meslek gurubu vardır.
ABD’deki Yayıncılar: Amerika’ya medya organının bir üyesi olarak çalışmaya gelen kişiler için geçerlidir.
Din Görevlisi: ABD'ye kar amacı gütmeyen dini bir kuruluşta çalışmaya gelen din görevlileri bu kategoriye girmektedir.
Özel Göçmen Çocuk: Ebeveyni tarafından istismar edilmiş, terk edilmiş veya ihmal edilmiş bir çocuk olmayı ve SIJ (Special Immigrant Juveniles) statüsüne sahip olmayı gerektirir.
Uluslararası Bir Örgütün Çalışanları ve Ailesi
NATO-6 Emekli Çalışanı ve Ailesi
Irak ve Afganistanlı Tercümanlar
ABD Hükümeti Adına Faydalı Hizmetlerde Bulunmuş Irak Ve Afgansitanlılar
(E5): Göçmen Yatırımcılar
Amerika’da oturum izni sahibi olmanın bir başka yolu da bu ülkede yatırım yapmaktan geçiyor. Göçmen Yatırımcılar için düzenlenen vize türü E-5 vizesidir. E-5 Vizesi, Amerikan Kongresi tarafından ABD ekonomisini canlandırmak amacıyla, yabancı yatırımcıların sermaye yatırımları için 1990 yılında verilmeye başlamıştır. E-5 Göçmen Yatırımcı Programına katılan tüm yatırımcılar, 29 Kasım 1990 yılından sonra kurulmuş yeni bir işletmeye yatırım yapabilmektedir. E-5 Vize sahipleri hem Amerika’da yatırım yapabiliyor hem de Green Card başvurusunda bulunabilme hakkına sahip olurlar.
Green Card Başvurusu İçin Gerekli Evraklar (Çalışma Yoluyla)
Pasaport: Seyahat tarihinin bitiminden itibaren 6 ay geçerliliği olan pasaport sunulmalı.
DS-260 Formu: Göçmen Vize ve Yabancı Kayıt Başvurusu yapılmalı.
2 Adet fotoğraf: 2x2 ebatlarında ve güncel olmalı.
Evlilik ve Doğum Belgesi: Başvuru sahibiyle ilgili kişisel bilgilerin yer aldığı bu belgelerin asılları ve tercüme edilmiş hali vize mülakatına giderken götürülmelidir.
Banka Hesap Dökümü: Başvuru sahibi veya sponsorun Amerika’da yaşamını sürdürecek mali güce sahip olduğunu gösteren banka hesap özeti gibi belgeler sunulmalıdır.
Tamamlanmış Tıbbı Muayene Raporları: Başvuru fiziksel kontrollerden geçerek sağlıklı olduklarını gösterir raporu başvuru sırasında sunmalıdır.
Aşı Kartları: Çalışma Yoluyla Green Card başvurusu yapacak olan kişi eksik aşılarını yaptırdığına dair aşı kartını sunmalıdır.
Amerika Green Card Başvurusu (Çalışma Yoluyla)
Çalışma İzni başvurusunda bulunun: Amerika’daki işveren davet ettiği çalışan için öncelikle Çalışma Bakanlığı’na bağlı İş Kurumu’na Çalışma İzni (Labor Certification) başvurusu yapmalıdır. Çalışma İzni başvurusu iki şekilde olabilir.
1) Normal çalışma izni (Regular Labor Certification): ETA 750A ve ETA 750B formları doldurularak İş Kurumu’na başvuru yapılır. Bu iznin çıkması 1 ila 3 yıl arasında sürebilir. Ancak daha güvenli bir yoldur.
2) İhtiyaçtan dolayı verilen çalışma izni (Reduction in Recruitment Labor Certification): Amerika’daki iş veren söz konusu pozisyon için uygun bir ABD vatandaşı bulamadığı bunun içinde gazete ve internet ilanları verdiğini İş Kurumua’na kanıtlamak zorundadır. Bu çalışma izni 3 -8 ay arasında çıkabilir ancak daha riskli bir yoldur.
Göçmenlik Başvurusu yapın: Amerika’daki işveren davet ettiği çalışan adına Çalışma İzni aldıktan sonra Göçmenlik Bürosu’na göçmenlik başvurusu yapar. Bunun içinde I-140 Formu’nun doldurulması gerekmektedir. Bu formda başvuru sahibinin eş ve çocukları da belirtilmelidir.
Statünüzü Değiştirin: Göçmenlik Başvurusu onaylanan kişi sonraki aşama statünüzün değiştirilmesidir. (Adjustment of Status). Bu işlemi tamamladıktan sonra Çalışma İzni başvurusu yapabilirsiniz ve 90 gün içinde çalışma izninizi alabilirsiniz.
Mülakata katılın: Çalışma Yoluyla Green Card başvurusu yapmanın son aşaması ise mülaka katılmaktır. Göçmenlik Bürosu yetkilisiyle yapacağınız mülakat başarılı geçerse ve evraklarınızda eksiklik olmazda Green Card’ınıza kavuşmuş olursunuz. Unutmayın ki her yıl binlerce kişinin başvurusu eksik ve hatalı evraklar nedeniyle iptal olmaktadır. Mülakata çağrılma süresi yoğunluğa göre değişmektedir. Bu süre 6-36 ay arasında olabilir. Dışişleri Bakanlığı mülakat sonrası size bir göçmen vize numarası verir. Bu başvurunuzun kabul edildiği anlamına gelmektedir. Vize numaranız gelince bulunduğunuz ülkedeki Amerika Büyükelçiliği ve Amerika Konsolosluğuna başvuru yaparak prosedürünüzü tamamlayabilirsiniz.